جمعه 10 فروردین 1403
EN

نقل و انتقال اسناد

دستورالعمل نحوه رسیدگی و انجام نقل و انتقال قبوض دارای اولویت تشرف در حج تمتع 1393


ماده 1 : تعاریف
1-1- قبض ودیعه‌گذاری علی‌الحساب حج تمتع دارای اولویت تشرف: منظور آن دسته از قبوضی است که برابر ضوابط مربوطه در زمان مقرر، فرد واجد شرایط در سیستم بانکی ثبت‌نام اولیه نموده و در حج تمتع جاری از سوی سازمان جهت تشرف فراخوان شده است. ارزش ریالی و علی‌الحساب این‌گونه اسناد ده‌میلیون ریال و در بانک‌ملی می‌باشد.
2-1- انتقال‌دهنده: آن دسته از افراد که با رعایت بند1-1 در زمان مقرر اقدام به ثبت‌نام اولیه نموده و اینک در صورت تطابق اطلاعات و مندرجات قبض با مدارک دراختیار، به عنوان فرد واجد شرایط و صاحب قبض شناخته می‌شوند.
3-1- انتقال‌گیرنده: آن دسته از افراد که برابر ضوابط و مقررات و شروطی که در ادامه خواهد آمد (مندرج در ماده 2) به‌عنوان فرد واجد شرایط انتقال قبض شناخته می‌شوند.
4-1- کارگزار: آن‌دسته از دفاتر مجاز در سطح استان/ شهرستان که برابر ضوابط و مقررات و با ابلاغ کتبی ازسوی دفتر حج و زیارت استان به عنوان کارگزار مجاز انتخاب و تعیین می‌گردد.
5-1- مدیریت حج و زیارت استان/ شهرستان: منظور مدیریت حج و زیارت مستقر در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها می‌باشد.
6-1- سازمان: منظور از سازمان در این دستورالعمل، سازمان حج و زیارت است.
7-1- نرم افزار جامع ثبت درخواست نقل و انتقال اسناد حج تمتع: نرم افزاری است که متناسب با این دستورالعمل از سوی واحد رایانه مرکزی استان تهیه و توسط مدیریت حج و زیارت استان با اختصاص کلمه و رمز عبور به کارگزار در اختیار قرار می گیرد.
ماده 2 : ضوابط، شرایط نقل و انتقال، انتقال‌دهنده، انتقال‌گیرنده
1-2- درصورتی‌که بین انتقال‌دهنده و گیرنده نسبت‌های خویشاوندی پدر، مادر، برادر، خواهر، فرزند یا همسر وجود داشته باشد، کارگزار می‌بایست گزینه "واگذاری/ تهیه سند از بستگان ذکرشده در سیستم (پدر، مادر، برادر، خواهر، فرزند، همسر)" را  انتخاب و ادامه فرآیند را دنبال نماید.
تبصره 1: در موارد تشکیک و تردید تعیین قرابت، دفتر حج و زیارت استان ضمن استعلام از اداره کل امور حقوقی و قراردادها بر اساس نظر آن اداره کل عمل می نماید.
2-2- چنانچه واگذاری بین نسبت‌های خویشاوندی ذکرشده بند 1-2- نباشد کارگزار می‌بایست گزینه "واگذاری / تهیه به افراد فاقد نسبت های فوق و دارای سایر شرایط"را انتخاب و ادامه فرآیند را دنبال نماید.
تذکر مهم: به منظور داشتن آمار تفکیکی از نقل و انتقال، چنانچه بین انتقال‌دهنده و گیرنده سایر نسبت‌های خویشاوندی وجود داشته باشد، سامانه بعد از انتخاب گزینه بند 2-2- از کاربر سئوال نموده که در صورت انتخاب گزینه "بلی"، یکی از نسبت‌های قیدشده را انتخاب و فرآیند را دنبال می‌نماید؛ بدیهی است نیازی به اخذ مدارک نبوده و این اطلاعات صرفاً جنبه آماری دارد.
3-2- افرادی‌که در سیستم بانکی دارای سابقه ثبت‌نامی و قبض ودیعه‌گذاری می‌باشند (جزء اقلام باز بانکی)، مجاز به تهیه و انتقال مجدد قبض به‌نام خود نمی‌باشند.
4-2- انتقال‌گیرنده نباید متولد سال‌های بعد از 1375 باشد (دارای سن کمتر از هجده سال)، مگر این‌که انتقال قبض از پدر، مادر، همسر، فرزند، برادر یا خواهر به متقاضی باشد که در این صورت شرط ذکرشده کنترل نمی‌گردد.
5-2- تشرف انتقال‌گیرنده در حج تمتع جاری منوط به وجود ظرفیت خالی در کاروان‌ها خواهد بود.
6-2- انتقال‌گیرنده می‌بایست از سلامتی و توانایی تشرف به حج تمتع برخوردار بوده تا بعداً در حین معاینات پزشکی دچار مشکل نگردد.
7-2- درخواست‌های انتقال قبوض ودیعه‌گذاری فاقد اولویت تشرف مطلقاً قابل رسیدگی نخواهد بود مگر این‌که متقاضی قصد انتقال آن به یکی از بستگان درجه یک را داشته باشد.
تبصره2: آن‌دسته از افراد که در سیستم بانکی دارای قبض ودیعه‌گذاری بوده لیکن نوبت تشرف آنان اعلام نشده و اینک قصد تهیه قبض اولویت‌دار دارند فقط مجاز به واگذاری قبض خود به یکی از بستگان درجه اول خود خواهند بود که دراین حالت سیستم شروط مندرج در بندهای 3-2 و 6-2 را کنترل نخواهد نمود.
8-2- درصورت فوت دارنده قبض ودیعه‌گذاری، احدی از وراث با ارائه رضایت سایر ورثه (صلح‌نامه حقوقی) می‌تواند قبض را برابر ضوابط و داشتن سایر شرایط این دستورالعمل، واگذار نماید.
تبصره3: درصورت اثبات هرگونه سابقه برای موارد فوق‌الذکر، سازمان مجاز به توقف عملیات نقل و انتقال و جلوگیری از تشرف انتقال‌گیرنده خواهد بود. 
9-2-کلیه قبوضی که در سامانه جامع نقل و انتقال ثبت و واگذار می‌شوند، امکان انتقال مجدد را نخواهند داشت بجز مواردی که انتقال مجدد به پدر، مادر، خواهر، برادر، همسر و فرزند باشد.
توجه: برای انجام موارد مشمول تبصره 1 و بندهای 4-2 و 7-2 و 9-2 بعد از درج اطلاعات افراد و در ادامه فرآیند با انتخاب گزینه بند 1-2 در سامانه، شروط ذکرشده ملحوظ نخواهد شد.
ماده3: نحوه مراجعه، مدارک مورد نیاز متقاضیان 
الف) نحوه مراجعه: 
1-3 هریک از افراد (انتقال‌دهنده ‌و ‌گیرنده واجد شرایط لازم بند 1-2) می‌بایست شخصاً به همراه اصل مدارک مورد نیاز به کارگزار مربوط (مجاز) مراجعه و درخواست خود را ارائه دهند.
ب) مدارک مورد نیاز برای متقاضیان :
2-3 تکمیل فرم درخواست اولیه ازسوی انتقال‌دهنده و انتقال‌گیرنده(تکمیل دقیق وکامل این برگه مورد تأکیدوحساسیت است)
3-3 اصل قبض ودیعه‌گذاری + تصویر آن
4-3 اصل شناسنامه + کپی 
5-3 کارت یا شماره ملی + کپی
6-3 مشمولین بند 1-2 می‌بایست اصل و کپی شناسنامه‌ افرادی که به واسط آنان نسبت خویشاوندی اثبات می‌گردد را همراه داشته باشند؛ تنها راه اثبات و احراز نسبت ذکر شده از طریق ارائه شناسنامه این افراد خواهد بود.
ماده 4: مراحل اجرایی و انجام عملیات نقل و انتقال توسط کارگزار
1-4- کارگزار موظف است درصورت تأیید دفتر حج و زیارت و دریافت مجوز فعالیت انجام امور نقل و انتقال اسناد حج تمتع با اخذ حکم مربوطه به همراه کلمه و رمز عبور به سیستم جامع (از دفتر حج و زیارت) اقدام نموده و نسبت به رعایت مسائل امنیتی سیستم تحت اختیار نهایت کوشش و دقت را معمول نماید (مسئولیت هرگونه سوء‌استفاده از رمز و کلمه عبور بر عهده کارگزار خواهد بود)
2-4- با مراجعه حضوری متقاضیان (انتقال‌دهنده و گیرنده واجد شرایط) به کارگزار و کنترل اولیه اطلاعات متقاضیان، (درصورتی‌که ابتدا شرایط عمومی را دارا باشند) با انتخاب یکی از گزینه‌های مندرج در ماده 2 وارد مراحل بعدی خواهد شد.
به عنوان مثال:
انتقال‌دهنده و انتقال‌گیرنده اذعان می‌دارند فاقد نسبیت خویشاوندی درجه اول می‌باشند، در این حالت کارگزار پس از ورود به سیستم و با درج اطلاعات اولیه آنان و ورود به مرحله بعد با انتخاب گزینه بند مندرج در بند 2-2- در سامانه، به طور سیستمی کنترل‌های اولیه را از حیث اینکه: سند قبلاً انتقالی نباشد، انتقال‌گیرنده متولد 1375 و ماقبل باشد و گیرنده در سیستم بانکی قبض ثبت‌نامی نداشته باشد انجام و سپس با اخذ مدارک لازم از افراد، مراتب تأیید و اجازه ادامه فرآیند به وی داده می‌شود.
3-4- درصورتی‌که کارگزار با رویت انتقال‌گیرنده و شرایط جسمی و ظاهری وی تشخیص داد که وی احتمالاً در انجام معاینات پزشکی پس از انتقال و هنگام ثبت‌نام در کاروان دچار مشکل می‌شود، می‌بایست حتماً وی را جهت اخذ تأییدیه سلامتی به یکی از مراکز پزشکی تحت نظر مرکز پزشکی حج در استان معرفی تا گواهی اخذ نماید.
تبصره4: کارگزار حتماً به متقاضیانی که احتمال عدم تایید جسمی آنان از سوی پزشک وجود دارد تأکید کند که در صورت انتقال قبض امکان انتقال مجدد آن‌را نخواهند داشت لذا قبلاً با مراکز پزشکی و پزشکان مربوطه هماهنگ و تأئیدیه اخذ نمایند.
4-4- کارگزار بعد از انجام مراحل مندرج در بند 2-4 می‌بایست نسبت به چاپ فرم درخواست معرفی به دفتر اسنادرسمی و همچنین معرفی‌نامه بانک‌ملی از سیستم اقدام نماید و سپس سوابق را به همراه کپی و اصل مدارک جهت تأیید معرفی نامه ها به دفتر حج و زیارت ارائه نماید.
تبصره5: در سیستم جامع نقل وانتقال اسناد حج تمتع، معرفی متعاملین به دفتر اسناد رسمی و نیز بانک برابر برگه‌های درخواست کارگزار از دفتر حج و زیارت و آن هم در صورت تأیید سوابق و مدارک با مهر و امضاء دفتر حج و زیارت خواهد بود (برابر نمونه مکاتبات پیوست که از سیستم اخذ می‌شود) و کارگزار مستقیماً با دفتر اسناد رسمی و بانک مکاتبه ای ندارد.
تبصره6: کارگزار می‌بایست مدارک و اسناد متقاضیانی که آماده معرفی به دفتر اسناد رسمی و بانک می‌باشد را شخصاً یا توسط یک نفر رابط مطمئن و امین جهت اخذ تأییدیه به دفتر حج و زیارت استان تحویل و سپس افراد را جهت ادامه فرآیند به دفتر اسناد رسمی و بانک‌ملی راهنمایی نماید. تأکید می‌گردد از ارجاع و راهنمائی افراد جهت مراجعه به دفتر حج و زیارت به منظور ارائه مدارک و اخذ معرفی‌نامه‌ها جداً خودداری نموده و کارگزار این مهم را می‌بایست به نحو مقتضی انجام دهد.
5-4- پس از مراجعه متقاضیان به دفتر اسناد رسمی و تنظیم صلح‌نامه حقوقی، انتقال‌دهنده و انتقال‌گیرنده می‌بایست با مراجعه به یکی از شعب بانک‌ملی با دردست داشتن معرفی‌نامه به بانک‌ملی و نیز اصل و تصویر صلح‌نامه حقوقی، نسبت به ابطال قبض ودیعه‌گذاری قبلی اقدام و بانک برای فرد جدید (انتقال‌گیرنده) قبض جدید به نام وی و با همان سابقه و اولویت ثبت‌نام اولیه صادر می نماید(در این حالت اولویت ثبت‌نام فرد قبلی عیناً به فرد جدید منتقل می‌شود).
6-4- کارگزار مطلقاً مجاز به رسیدگی، ثبت درخواست اطلاعات افرادی که با ارائه وکالت‌نامه و دیگر اسناد تنظیمی که بدون مجوز سازمان تنظیم شده است نمی‌باشد و در این خصوص افراد مدعی در صورت اعتراض می‌توانند به دفتر حج و زیارت استان مراجعه تا نسبت به موضوع و وضعیت سند بررسی و پاسخ لازم را دریافت نمایند.
7-4- کارگزار مجاز است پس از انجام عملیات نقل و انتقال از هر یک از طرفین مبلغ 10هزار تومان بابت حق‌الزحمه بررسی، ثبت و اخذ اطلاعات و ایاب و ذهاب مراجعه به دفتر حج و زیارت در مقابل ارائه رسید از آنان دریافت نماید. 
تبصره7 : دریافت هرگونه وجهی غیر از مبلغ فوق مجاز نبوده و درصورت اثبات، با فرد متخلف برخورد قانونی به‌عمل خواهد آمد.
ماده 5 : موارد عمومی :
1-5- کارگزار موظف است کلیه عملیات نقل و انتقال قبوض حج تمتع را که وفق ماده 2 مجاز به رسیدگی و انجام آن است را فقط از طریق سامانه اجرا نماید به‌طوری‌که کلیه اطلاعات افراد در تمام مراحل در سیستم درج و ثبت گردد و کلیه فرم‌ها و مکاتبات لازم نیز از سیستم اخذ خواهد شد. درواقع هیچ برگه خارج سیستم نمی‌بایست تنظیم شود.
2-5- کارگرار موظف است فردی از مجموع افراد شاغل در آن دفتر را به عنوان مسئول رسیدگی و انجام امور  نقل و انتقال به دفتر حج و زیارت استان معرفی نماید، لکن مسئولیت کلی امور مرتبط، با کارگزار بوده و معرفی این فرد نافی سایر مسئولیت‌های حقیقی و قانونی نمی‌باشد.
3-5- همانگونه که ذکرشد کلیه امور نقل و انتقال قبوض حج تمتع فقط ازطریق سامانه جامع صورت گرفته و مراجعین جهت کسب اطلاع، انتقال و یا تهیه قبض با مراجعه به کارگزاران  از ضوابط و مقررات مطلع خواهندشد؛ ازاین‌رو به منظور جلوگیری از دلال بازی و ایجاد واسطه در مراکزی غیر از دفاتر زیارتی، لازم است کارگزار با هوشیاری لازم ضمن عمل به وظایف قانونی خود زمینه تعامل سالم و  به دور از تبلیغات و افراط و تفریط را فراهم آورد.
4-5- درصورت اثبات، معرفی و ارتباط انتقال‌دهنده و گیرنده با مراکز غیر مجاز،  قبض ودیعه‌گذاری بانکی از قابلیت انتقال ساقط و کارگزار اقدام کننده در این خصوص متخلف تلقی خواهد شد.
5-5- کارگزار اکیداً مجاز به انجام و ثبت اطلاعات تلفنی، غیرحضوری و با واسطه به منظور انجام نقل و انتقال(ازسوی انتقال‌دهنده یا گیرنده) نمی‌باشد.
6-5- انتقال‌دهنده و انتقال‌گیرنده رأساً و شخصاً می‌بایست در خصوص نحوه و چگونگی واگذاری قبض ودیعه‌گذاری با هم تعامل، توافق و هماهنگی لازم را نموده و کارگزار در این بین اکیداً حق هیچ‌گونه مداخله، ورود در مباحث طرفین، اظهارنظر و پیشنهادی که جنبه جانب‌داری از طرفی در معامله را داشته باشد نداشته و می‌بایست بر حسن اجرای کار در قالب رعایت چارچوب این دستورالعمل نظارت دقیق معمول نماید. همچنین از درج هرگونه تبلیغ، نصب تراکت، پوستر و آگهی در این‌باره خودداری نماید.
7-5- کارگزار می‌بایست حتماً تصویری کاملی از کلیه سوابق نقل و انتقال را (درخواست‌های اولیه افراد+کپی مدارک طرفین+کپی قبض)در بایگانی دفتر نگهداری نماید.
8-5- مسئولیت هر گونه اقدام که جنبه عدول از مقررات، سهل‌انگاری و اقدام خلاف مقررات و ضوابط این دستورالعمل را داشته باشد، مستقیماً متوجه کارگزار بوده و موجب اعمال مقررات قانونی وفق ضوابط و مقررات انضباطی مربوط (به طور مستقیم یا با طرح در هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات در سطح استان) خواهد بود.
9-5- کارگزار موظف است مجوز و ابلاغ کتبی انجام امور نقل و انتقال و همچنین متن دستورالعمل حاضر و میزان حق‌الزحمه انجام امور نقل و انتقال را در محل مناسبی از دفتر کار نصب‌العین نماید.
10-5- این دستورالعمل فقط برای رسیدگی به قبوض ذکرشده در بند 1-1 با رعایت بند 1-4 حداکثر تا قبل از موسم حج تمتع سال1393 معتبر می‌باشد.                                   

دانلود فایل ها و فرم های مورد نیاز :

1- برگه درخواست تهیه قبض ودیعه گذاری علی الحساب حج تمتع

2-برگه درخواست جابجایی(امتیاز و کلیه حقوق متعلقه) قبوض ودیعه گذاری حج تمتع

3- توافق‌نامه جابجایی قبض ودیعه‌گذاری علی‌الحساب حج تمتع

4- دستور العمل جابجایی اولویت استاد حج تمتع  (فایل شماره یک) - (فایل شماره دو)